[...] i choresterolu. Tłuszcze. Dozwolony jest olej słonecznikowy, arachidowy, sojowy i oliwa w ograniczonych ilościach. Nie można używać tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec, słonina, boczek oraz innych olejów i margaryn. Zupy i dodatki do zup. Dozwolone są zupy na wywarach z włoszczyzny i na odtłuszczonych wywarach z mięsa, drobiu i ryb. [...]
Czy smalec gęsi jest zdrowym tłuszczem i można go włączyć do swojego odżywiania? Czy jednak lepsze będzie np masło klarowane? Np do smażenia jajecznicy
Hej, Szykuję posiłek do pracy na jutro. W menu mamy kaszę gryczaną- węgle, schab bez kości- źródło białka i teraz pytanie co do tłuszczy. Czy mogę tłuszcze użyte do smażenia wliczyć w moje zapotrzebowanie kaloryczne? W tym przypadku będzie to smalec
[...] do czasu dodam do smażenia? Np na dwa powoli wychodzi mi ok 50 ml oliwy i czy mógłbym ją wlać na patelnie i na tym usmażyć ryż czy tak się tego nie obejdzie? Bądź jakieś inne źródło typu masło klarowne smalec czy coś takiego ? Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Pozdrawiam Zmieniony przez - daniel98765 w dniu 2019-03-21 03:43:41
[...] się zapytac jakie tłuszcze powinienem dodac do diety aby proporcje się zgadzały ew co usunąc. Dodam jeszcze ze w zamierzeniu mam dostarczac 120g tluszczy, dostepne zrodla to smalec(tylko do smazenia), olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy włoskie , ew mogę coś dokupic, gdy zajdzie taka potrzeba. Przedostatni posilek jest zamieniany z 250g [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się jaki olej jest najzdrowszy do smażenia, z tego co udało mi się wyczytać to najzdrowszymi są: oliwa z oliwek, masło, smalec i tłuszcz palmowy (kokosowy). Co o tym sądzicie? Od dłuższego czasu smażę głównie filety z kurczaka na oliwie. Czy to rzeczywiście zdrowe? Pozdrawiam
[...] smażą np. jajecznice na różnych olejach itd. moje pytanie jest takie na czym najlepiej smażyć różne rzeczy aby bylo najzdrowiej i najmniej tłucząco. obecnie jestem na ckd i jajecznice smażę na boczku do wyboru są jeszcze - masło - olej - oliwa z oliwek (podobno obróka termiczna nie dobzre na nią wpływa) - smalec co jest najlepsze do smażenia?
[...] mieszamy (przyprawy z umiarem, bo marchew i cebula dają fajny słodkawy posmak, jak przesadzicie to go przyprawami zabijecie) rozgrzewamy patelnię dajemy tłuszcz ( ja używam smalec ) formujemy kulki (mi wychodzi 14 kulek) i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem smażymy ok 40 sekund z jednej i tyle samo z drugiej strony, dolewamy wody i [...]
[...] tłustym mięsku ? Bo przecież w jednym kawałku jak kupisz jest więcej w innym mniej ? 3.Jakie są dobre źródła tłuszczu zwierzęcego tak żebym mógł łatwo wyliczyć ? 4.Jaki smalec jest najlepszy do smażenia na keto ? 5.Jak już osiągnę cel (bardzo niski BF,kable na brzuchu ) to jak później masować się ? Stopniowo wracać z węglami jak w [...]
Cześć, Chciałbym abyście ocenili moją dietę, jako że czasem bywam w domu to mięcho na obiad mam gotowe ale jako tako udało mi się to rozłożyć w przykładowym dniu. Jak wykończę wszystko z zamrażalnika na obiad to potem będzie jakiś schab/szynka/mielone itp. Smalec też mam domowy i raczej nie przerzucę się na używanie czegoś innego, masło czy olej [...]
[...] bez skóry (u mnie 800 gram) - pieczarki (u mnie 300 gram) - cebula (1 duża) - papryka (1 średnia) - ziele angielskie (4-5), liść laurowy (2-3), sól, pieprz i co kto lubi - smalec/olej do smażenia lub patelnia teflonowa i bez tłuszczu jak ktoś woli. Ja robię bez tłuszczu i na talerzu dodaję kawałek masła. - patelnia lub rondel z pokrywką. [...]
[...] to stajemy przed dylematem - jaki olej wybrać. Niektórzy krzykną, że na teflon nie potrzeba oleju. Ja jednak skłoniłbym się w stronę zastosowania jakiegoś medium. Polecacie smalec - wysoki punkt dymienia, ale ma mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych - nie chce tego. Zatem pozostaje oliwa z wytłoków, która nie jest szczególnie wartościowa albo [...]
[...] nie miara. Może napisze co wiem i poprosze panstwa o poprawe ewentualnych błedów merytorycznych.Obecnie popularne są do smażenia - PAM(nie znam skladu,nie probowalem nigdy), smalec (długotrwałe smazenie?), oliwa z oliwek (krotkotrwałe), olej rzepakowy(srednio i dlugotrwale), masło klarowane/ghee. No i teraz pytanie, gdyby ktoś zapytał,a co się [...]
[...] ciężar, wolny ciężar. :)) Smażenie na oleju. Nie ma nic gorszego jak smażenie na tłuszczach nienasyconych, rak, prostata, obwisłe cyce.. wszystko razem!!! Do smażenia tylko smalec, olej kokosowy, inaczej się nie da kompletnie. Kuźwa KAŻDY program dla tzw. aktywnych czy zdrowo odżywiających się smaży na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym!!! Co [...]
[...] omega 3:omega6, oraz oliwy z oliwek jako uzupełnienie Z drugiej strony na dietach tłuszczowych jednym z najważniejszych elementów są tłuszcze zwierzęce - z mięsa i smalec (oraz masło). Ale czy tłuszcze zwierzęce nie zaburzają stosunku omega3:omega6 na niekorzyść ? Z tego co wiem, to omega 3 m.in. działa przeciwzapalnie, zaś omega6 [...]
Witajcie! Mam pytanie odnośnie smażenia. Przewertowałem forum, i głownie polecane tłuszcze do smażenia to oliwa i smalec. i tu mam pytanie, czy dobrze jest smażyć na smalcu ze względów zdrowotnych np. pierś, czy lepiej pierś smażyć na oliwie? Jak to też wychodzi z punktu widzenia redukcji ??? Bo poczytałem forum i trochę zacząłem się bać smażyć co [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] nocnych i poprawe funkcjonaowania organizmu,mozna jesc bezposrednio przed snem PRODUKTY KTORYCH NALEZY UNIKAC wszelkiego rodzaju inne oleje lub substancje do smazenia jak smalec,maslo z mleka SLODYCZE I INNRZECZY SLODZONE zalecane: orzech laskowe i wloskiewszelkiego rodzaju warzywa straczkowe [...]